Obecnú knižnicu naštartovali projekty a iniciatíva mladej knihovníčky

21.03.2012 Zvolen

Budča 21. marca (TASR) - Investície do elektronizácie a pravidelný nákup nových kníh spolu s iniciatívou mladej knihovníčky vytiahli Obecnú knižnicu v Budči v okrese Zvolen za niekoľko rokov zo stagnácie medzi najlepšie hodnotené malé knižnice v regióne. Kým ešte pred štyrmi rokmi mala knižnica iba niekoľko stálych členov a asi 2500 ročných výpožičiek, vlani sa počet platcov členského zvýšil na 130 a čitatelia si z knižnice vypožičali viac ako 4000 titulov.

"Dnes sa dá povedať, že už každý desiaty obyvateľ Budče platí členské a pravidelne nás aj navštevuje," hovorí knihovníčka Zuzana Bačíková. Knižnica pritom ponúka približne 7000 knižničných titulov.

Záujmu zo strany občanov však predchádzalo písanie projektov, ktoré mali podporiť zavádzanie elektronizácie do knižnice, nákup dataprojektoru a nových kníh a aj celkové zveľadenie priestorov. Projekty boli úspešné a obec, ktorá je zriaďovateľom knižnice, dostala granty z ministerstva kultúry a zo samosprávneho kraja.

Vedúca knižnice, ktorá v súčasnosti študuje na univerzite v Nitre, začala navyše vytvárať podujatia, ktoré do knižnice priviedli nielen strednú a staršiu generáciu, ale hlavne najmladších. V spolupráci s miestnou materskou a základnou školou začali vznikať desiatky vzdelávacích podujatí.

Najviac kníh si však z knižnice stále odnáša stredná a staršia generácia. "Našimi čitateľkami sú najmä ženy a najčítanejšími knihami ženské romány," hovorí knihovníčka. Deti čítajú menej, no tie, čo do knižnice chodia, čítajú pravidelne. Množstvo detí však do knižnice lákajú počítače. Moderným výdobytkom techniky je vyčlenená jedna zo štyroch miestností. Aj v čase našej návštevy ich sedelo pri troch počítačoch asi desať.

Dnešné postavenie knižnice v Budči chváli aj regionálna metodička Eva Kochanová z Krajskej knižnice Ľ. Štúra vo Zvolene. Podľa nej na to, aby kniha v malej obci nestratila svoju pozíciu, nestačí len investovať do počítačov a nákupu nových kníh, ale väčšinou k tomu treba aj zanieteného človeka, ktorý dokáže spraviť knižnicu pre ľudí nevšednou a príťažlivou.
 

Vyberte región